La família del veí de La Torrassa mort a Can Brians, visita a la Síndica de Greuges de l‘Hospitalet

El dijous 22 de novembre a les 17h la sindica de Greuges de l’Hospitalet de Llobregat, Merche García, va rebre la visita de la família de Lewys Alfaro Orraca.
Lewys era veí de la Torrassa, quan amb 29 anys va aparèixer mort a la cel·la d’aïllament 208, del Centre Penitenciari Brians, l‘1 de novembre del 2017. Feia 5 mesos que es trobava en presó preventiva, a l‘espera de judici. Segons la versió d’Institucions Penitenciàries, la causa de la seva mort va ser el suïcidi, però la manca d’explicacions creïbles i el tracte dispensat a la família Orraca, des d’Institucions Penitenciàries, aporta més dubtes que certeses.

¿Que li va passar a Lewys? Aquesta és la gran pregunta sense resposta que afegeix més patiment, al patiment natural de la pròpia família.
La trobada amb la Síndica de Greuges de l’Hospitalet, ha estat la primera vegada que la família Orraca ha pogut parlar amb algú de l’administració, des del dia que van recollir el cos d’en Lewys. La seu de la Síndica de Greuges, a Ca n’Arús, a la Rambla de la Marina 417, va ser el lloc de la trobada.
Bàrbara i Leisi, mare i germana d’en  Lewys respectivament, van arribar tard a la reunió i acompanyades de l’Alba i l’Elsa, mare i germana de Gina, noia de 20 anys, última persona morta a una cel·la d’aïllament,  també a Brians 1.
Merche García les esperava amb dues sales preparades. Una sala gran i una de més petita, al primer pis de l’edifici. No sabia quantes persones vindrien a la reunió i volia estar a l’alçada de la trobada. Irídia – Centre per la defensa dels Drets Humans, SIRECOVI, Tanquem els CIE, la Tancada de persones migrants de L’H i el Col·lectiu Akelharre, finalment vam acompanyar als familiars i Merche va haver d’acabar disposant la sala més gran, per a la reunió.


Foto: la Síndica de Greuges de l’Hospitalet, Merche García, amb Bàrbara i Leisi.

 

La reunió va començar amb la presentació de les assistents, seguit d’una explicació de la Síndica sobre les seves competències i marge de maniobra. Tot seguit, Bàrbara va exposar la situació de la família per posar en context a la Síndica. Després de sentir un relat esfereïdor, la sala va emmudir fins que hi va aparèixer un funcionari, amb unes quantes ampolles d’aigua. La Síndica es va mostrar molt propera durant tota la reunió i va manifestar el seu compromís, a fer tot allò possible, dins de les seves competències, en relació a les peticions de la família.

Dues hores de reunió van servir per concretar algunes d’aquestes peticions:

  • Realitzar els tràmits necessaris per contactar amb l’assistent social de Lewys a Brians 1.
  • Suport i atenció psicològica especialitzada, per a la família de la víctima.
  • Extensió dels casos, tant de Lewys com de Gina, al Síndic de Greuges de Catalunya.
  • Sol·licitar una investigació independent, sobre la mort de Lewys Alfaro Orraca.
  • Creació d’una oficina o dispositiu municipal, d’atenció a les persones víctimes de la violència institucional (Protocol Lewys L’H).
  • Possibilitat immediata d’utilització dels mitjans de difusió municipals, per difondre informació sobre els drets de les persones preses i les seves famílies (si tens un familiar a presó, comenta-ho amb el teu metge).

Per últim, creiem necessari destacar l’atenció prestada per Merche García a la família de Lewys Alfaro Orraca, la qual es va mostrar molt agraïda per la seva acollida i atenció durant tota la trobada.
 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s