Pujada de preus i expulsió de veïnes de #LHospitalet: La gentrificació ja és aquí

Una mirada al fenomen, des de la Perifèria.

Què és?

La gentrificació és un procés de transformació física, econòmica, social i cultural d’un barri (o àrea/població més o menys extensa) que s’ha deixat degenerar, mitjançant períodes d’abandonament i desinversió. Un cop devaluada la zona, inversors privats (voltors) s’apoderen de la majoria d’immobles i comença el procés de revaloració mitjançant el canvi d’etiqueta: de “barri pobre” a “barri de moda”, provocant que mica en mica, la població original de la zona sigui desplaçada per una altra d’un nivell adquisitiu més elevat.

Aquesta revaloració es pot donar per diferents vies. De vegades es provoca atraient, mitjançant locals barats i facilitats (a nivell fiscal, permisos, etc) a artistes i professionals que atorguen a la zona un nou aire “chic”, com es vol fer ara des del govern municipal de l’Hospitalet. amb la invenció del Districte Cultural.

 D’altres cops, la proximitat de la zona respecte algun pol d’interès (el Camp Nou en el cas de Collblanc), atreu l’atenció d’inversors que comencen el rentat de cara, mitjançant la restauració i/o modificació d’edificis i la promoció de les noves “virtuts” del barri ( “a deu minuts de”, “al costat de “, “perfectament comunicat amb”, etc).

Passat un temps, només les rendes altes i els turistes poden afrontar els preus de la nova zona “privilegiada” i la població original s’hi veu expulsada.A Catalunya, la gentrificació fa temps que es fa notar a diferents barris de Barcelona. Veïnes expulsades de casa seva i amb l’arrelament al territori i a la comunitat, totalment trencat. Gent gran perduda entre les restes de la seva antiga vida.

Malgrat les queixes dels veïns/es, barris com el Born, el Raval, el Gòtic, Poble-sec, la Barceloneta o Sant Antoni s’han convertit en els epicentres d’aquest fenomen tan actual, a nivell mundial. Sovint, aquest procés es barreja també amb la denominada “turistificació”, un concepte que pretén explicar com de forma gradual algunes parts de les ciutats s’omplen massivament de turistes. Una massificació que porta a modificar completament la fisonomia de la zona en clau econòmica, fins al punt d’afavorir l’aparició de bars, clubs i comerços destinats als forasters, provocant també l’encariment exponencial dels preus al barri..-Captura del mapa de pisos turístics realitzat per els veïns /Fem Sant Antoni

A L’Hospitalet el tret de sortida mediàtic d’aquesta problemàtica el va donar el titular “El propietari de Mango China compra un edifici a Collblanc per fer-ne un ús turístic”. Aquesta és una mostra del que està succeint al nostre municipi. L’especulació mai se n’ha anat, però ara revifa amb més força.

Cada cop són més les veus que asseguren que bona part d’aquest procés estaria provocat pel fet que les economies de les ciutats estan derivant cap als serveis i els negocis: l’anomenada terciarització de la industria productiva. Un exemple claríssim el tenim a l’Hospitalet, on hem passat de ser una ciutat amb un parc industrial molt ampli als anys 80-90, a esdevenir un pol turístic de l’Àrea Metropolitana. Això ha comportat un augment de professionals en aquest sector que s’integren de forma ràpida a les noves classes mitjanes. Unes classes mitjanes de perfil progressista que valoren viure en un entorn urbà, on l’oci i el consum estan a un cop de pedra i que per això aposten per instal·lar-se als barris més cèntrics o a les zones que fins ara es consideraven més “underground”.

Però els processos de gentrificació no han sigut casuals, cal molta voluntat política per desenvolupar una industria turística i consolidar una gran oferta hotelera que no deixarà de créixer, tal i com estem veient amb el PDU Granvia-Llobregat.

La Gentrificació i la Turistificació pertanyen a un model concret, són la punta de llança més visible del capitalisme extractiu que arrossega a les classes populars..- Propaganda institucional del Districte Cultural al diari local de l’Hospitalet

 

Com ens afecta? Una mirada des de L’Hospitalet

Mentides, falsos processos participatius, obres interminables, pèrdua de poder adquisitiu i més mentides per a les veïnes que, pensant que la seva qualitat de vida millorarà, es veuran expulsades del seu espai vivencial. Seran expulsades del seu passat i del seu futur, al costat de la seva comunitat. Unes comunitats ja de per si fragmentades i totalment inestables per, entre altres motius, la mobilitat constant de les famílies més precàries que afecta a molts barris de la ciutat com la Florida, les Planes, Pubilla Casas, Collblanc o la Torrassa i a on és gairebé impossible establir i sostenir comunitats unides, a on es puguin dur a terme projectes comunitaris estables, campanyes socioeducatives i de salut comunitària, etc.

L’habitatge, si algun cop es va considerar un dret, ha passat a ser ara un actiu financer més, dins del parc temàtic del turisme en què s’han convertit ciutats com Barcelona i en un futur immediat, també l’Hospitalet de Llobregat. La clau està en analitzar com s’entenen les ciutats, perquè la gentrificació pot ser industrial, comercial o turística, encara que aquesta última sigui la que predomina en el nostre temps i avança gairebé sense límits, fruit del propi capitalisme que en el seu procés d’acumulació, necessita expandir-se.

Tot i que el capital patrimonial de L’Hospitalet no s’acosta ni de bon tros al de Barcelona i no existeix cap voluntat política de mantenir allò que ens queda, actualment, barris com Collblanc, estan esdevenint “centre d’atracció”. Tant l’obertura de la Línia 9, com el futur establiment de l’intercanviador de l’AVE al barri de la Torrassa, han situat aquests barris en un nou centre, modificant així l’antic aïllament dels mateixos. Degut a l’actual proximitat, en termes d’accés, amb l’Aeroport del Prat, s’està normalitzant la presència massiva de turistes al barri.

El turisme ha arribat a ser el malson de molts barcelonins i comença a ser-ho per a les veïnes de Collblanc, la Torrassa o Santa Eulàlia. Segons l’informe elaborat per l’Ajuntament de l’Hospitalet, justificant la moratòria de llicències d’Habitatge d’Ús Turístic (HUT), podem veure com el nombre de llicències que l’Ajuntament ha expedit per a fer un ús turístic de l’habitatge, ha passat d’11 durant l’any 2013, a 46 i 47 durant els anys 2014 i 2015 respectivament i multiplicant-se per gairebé quatre l’any 2016 amb 170 llicències, 26 de les quals es troben actualment en tràmit.

Segons aquest mateix informe, a Barcelona existeixen 15.881 apartaments turístics, dels quals 6.275 no tenen llicència, gairebé el 40% de l’oferta. Idealista, el portal web líder en lloguers, sosté que els lloguers en alguns barris superen en un 15% els pics de 2007, en plena bombolla immobiliària. Barcelona és la capital espanyola amb els lloguers més cars de l’Estat (17,4 euros/m2), assenyala el web, i les fonts apunten que la tendència, a barris com el Poble-sec, continua sent a l’alça. A l’Hospitalet no disposem de dades contrastables, degut a l’opacitat de l‘INCASOL i l’IDESCAT.

Moltes veïnes porten temps organitzant-se per donar-se suport entre elles i frenar la sagnia de l’abandonament habitacional, provocat per l’augment dels preus de venda i lloguer dels habitatges. El procés va associat a la destrucció d’espais de primer habitatge, substituint-los per d’altres d’us turístic, no sempre legals, com el cas de l’immoble al carrer Dr. Martí Julià, 199 del barri de la Torrassa i a l’arribada al barri de persones amb més poder adquisitiu que la mitjana de la població resident. Aquest fet obliga a molts habitants originaris a anar-se’n del barri després d’haver patit, alguns/es d’ells/es, una forta pressió en forma de “mobbing” immobiliari. Això afecta a les persones amb menys recursos econòmics, principalment a la gent gran amb petites pensions i contractes de lloguer (que es veuen expulsades del barri, després de viure-hi tota una vida) i a les joves que volen viure al barri. Aquest casos s’han repetit durant els darrers mesos i serà quelcom que es continuarà donant a l’Hospitalet de Llobregat, en el futur més pròxim.

Un comentario en “Pujada de preus i expulsió de veïnes de #LHospitalet: La gentrificació ja és aquí

  1. Pingback: Suport a la lluita sindical a TITAN i tensió política en el #pleLH de novembre – Cup Poble Actiu l'Hospitalet

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s