Obrim portes, desfem murs. #BenvingudesVeïnes

Crònica de la xerrada ‘L’hospitalet amb els refugiats’ que el Col·lectiu Akelharre va organitzar el 30 d’octubre al Centre cultural Barradas amb Tadamon i Stop Mare Mortum.

Imagineu-vos que heu de deixar la vostra llar i marxar amb la família. Heu d’emprendre un viatge llarg i perillós. Imagineu que arribeu a un altre país, sense res, sense conèixer la llengua, els costums o el futur que us hi espera… D’aquesta manera, imaginant la vida i les decisions que han de prendre aquelles persones que fugen d’un conflicte bèl·lic, començava la xerrada que vam organitzar des del Col·lectiu Akelharre per conèixer la situació dels refugiats. Des de fa mesos veiem imatges esgarrifoses per televisió, fotografies impactants als diaris o vídeos que corren per les xarxes de l’èxode de persones que venen buscant l’acollida d’Europa. Ara, sabem que dels més de 4 milions de refugiats de la guerra de Síria, Europa donarà asil a 160.000 i que a L’Hospitalet, n’arribaran sobre 30 persones. Aquesta és la informació, ja que no s’explica gaire més. Per saber-ne més, vam convidar a participar en la xerrada ‘L’Hospitalet amb els refugiats’ a Creu Roja LH, però van declinar la invitació, perquè l’Ajuntament ja havia organitzat un acte per explicar el funcionament de l’acollida. Tot i això, encara hi ha poques dades. Com que aquest és un tema que depèn de l’Estat, la informació està arribant en compta gotes. Per això, per conèixer la situació i saber-ne més, vam comptar amb l’ajuda de Tadamon i la plataforma Stop Mare Mortum que ens van fer un recorregut, d’una banda històric, per entendre els orígens del conflicte, i de l’altre, el què significa l’Estatut de Refugiat i la situació d’aquestes persones que travessen el Mediterrani i els Balcans buscant l’acollida d’Europa.

Com neix el conflicte sirià? Ens hem de remuntar a la pujada d’Al-Assad al poder, el pare de l’actual mandatari, l’any 1970. Amb un socialisme panarabista agafa les regnes d’un país molt complex en l’àmbit religiós i ètnic. A través d’una política que fomenta la identitat nacional es deixen de banda les diferències religioses, però la contrapartida a aquesta convivència és la forta mà dura que aplicarà el règim dictatorial. La forta repressió a la dissidència s’ha mantingut en el temps, de fet Human Rights Watch denuncia 27 centres de tortura a Síria 

Són entre 4 i 5 milions que han marxat del país, la majoria a altres països àrabs, especialment al Líban, Jordània i Turquia(…)segons Cristina Mas, a Europa només ens esquitxen unes gotes, entre els països europeus es reparteixen 160.000 refugiats

Síria viu una primera revolta el 2005, coneguda com a primavera de Damasc, que és controlada durament. Al cap d’uns anys, les protestes a països propers s’estenen. La revolta a Tunísia exigint llibertat, fa caure a Ben Ali, i corre com la pólvora. A Síria hi ha un moment desencadenant quan un grafiti, que demana la caiguda del règim, porta a la detenció dels joves autors, estudiants d’Institut, i això fa sortir a la gent al carrer demanant reformes. Les mobilitzacions comencen a les zones rurals, però el missatge es va estenent, tot i que el règim intenta sufocar-lo amb violència. El Govern diu des d’un primer moment, per tal de criminalitzar les protestes, que les mobilitzacions són islamistes, però Estat Islàmic no entra en el conflicte fins tres anys després.

(…)ara el 60% de les persones que entren per Melilla són sirians que volen entrar a Espanya per marxar a altres països. El Govern els frena i els té durant mesos als CETIS. El govern espanyol, també forma part del blindatge de fronteres.

Cristina Mas, de Tadamon, explica que és el poble que s’aixeca contra la dictadura i és després que se superposen diferents elements externs que juguen la partida dins de Síria: Estat Islàmic / Al-Qaeda, Aràbia Saudita / Iran, Qatar / Aràbia Saudita, monarquies / repúbliques, Estats Units / Rússia,… La situació geopolítica del país fa que hi hagi molts interessos que han anat invisibilitzant el conflicte original del poble contra el règim.

4 anys de guerra han portat a milions de persones a fugir de casa seva i ja es parla de la crisi de refugiats més gran de la nostra generació, des de la II Guerra Mundial. El país amb més refugiats però, és Síria amb milers de desplaçats interns. Són entre 4 i 5 milions que han marxat del país, la majoria a altres països àrabs, especialment al Líban, Jordània i Turquia. A Europa, també van arribant, Alemanya és el país europeu amb més refugiats en aquest moment. Tot i això, segons Cristina Mas, a Europa només ens esquitxen unes gotes, entre els països europeus es reparteixen 160.000 refugiats. A l’estat espanyol han d’arribar 18.000 persones refugiades, ara el 60% de les persones que entren per Melilla són sirians que volen entrar a Espanya per marxar a altres països. El Govern els frena i els té durant mesos als CETIS. El govern espanyol, també forma part del blindatge de fronteres.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

La plataforma també denúncia que no s’està gestionant bé l’ajuda humanitària. De vegades, es recull material que no es pot enviar. Per això, recomanen conèixer les entitats que hi ha darrere i fer donatius econòmics.

El refugi és un dret. I de drets i obligacions ens va parlar Stop Mare Mortum. Amb un manifest de principis bàsics s’encarreguen d’informar, sensibilitzar, denunciar i fomentar un canvi en les polítiques europees d’estrangeria i migratòries. Un dels punts que exposen és que es canviï el concepte de persona refugiada i que es consideri també, refugiat per motius econòmics, tot i que amb una protecció diferent. També, demanen que s’ampliïn els mesos d’acollida, ara són 6 mesos en què la persona ha d’aprendre l’idioma i adaptar-se, ja que passat aquest temps haurà d’incorporar-se al mercat laboral. Stop Mare Mortum demana l’ampliació a 24 mesos. L’Estatut de Refugiat també inclou el període de residència que és indefinit fins que acabi el conflicte al seu país.

La plataforma també denúncia que no s’està gestionant bé l’ajuda humanitària. De vegades, es recull material que no es pot enviar. Per això, recomanen conèixer les entitats que hi ha darrere i fer donatius econòmics.

Totes les fronteres, tanques, no poden parar a les persones, ja que el problema és a l’origen, el motiu perquè fugen.(…) no és un efecte crida. L’únic que fan aquestes lleis són morts.

La protecció de les persones refugiades és una obligació, el dret d’asil és un dret de totes les persones. Per entendre com està la situació abans d’aquesta crisi humanitària, mirem dades. En aquests moments, a Catalunya hi ha 800 persones que han demanat asil i d’aquestes la meitat són d’Ucraïna. Aquestes persones no tenen Estatut, si l’estat no els hi dóna. Catalunya, en aquests moments, només té la potestat de donar-ne 28.

Des del 2011 hem vist mobilitzacions dels ciutadans del nord d’Àfrica i pròxim orient, la diferència a Síria, segons Mas, és que encara no els han pogut vèncer. Totes les fronteres, tanques, no poden parar a les persones, ja que el problema és a l’origen, el motiu perquè fugen. Actualment, en el moment en què hi ha les lleis d’estrangeria més restrictives, és quan més gent arriba, perquè el problema són els motius d’expulsió, no és un efecte crida. L’únic que fan aquestes lleis són morts, perquè aquest èxode humanitari no s’atura.

La guerra de Síria no ha estat silenciada, i ha arribat a les nostres llars, tot i que Estat Islàmic ha eclipsat en alguns moments la situació. Però, no s’ha d’oblidar, amb tots els factors que hi ha en aquest conflicte, que la base és la revolta popular contra el règim dictatorial de Bashar Al- Assad. Un conflicte que de moment no té data de caducitat.

Només en aquest 2015 han entrat 700.000 persones als països europeus i això no ha fet més que començar. Europa s’ha convertit en una presó a cel obert per a molts refugiats.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s