El Gornal: un barri en risc de pobresa energètica

Al barri del Gornal s’estan patint molts casos de pobresa energètica amb les dificultats del veïnat per pagar els suministres bàsics amb la manca de recursos econòmics que pateixen. També es denuncien els abusos i enganys de les comercialitzadores elèctriques, les principals multinacionals del sector amb beneficis milionaris. 
                                                                                                                                                    .
16927_pobreza energeticaL’AVV del Gornal està duent a terme tasques sobre el territori que haurien de fer els Serveis Socials i que no poden fer per manca de recursos (retallades) i per una orientació de les polítiques de l’àmbit de Benestar Social i Famílies cap a la gestió d’ajudes parcials i burocràtiques quan s’arriben a otorgar. S’obliden, amb aquestes deterioriades pràctiques, les polítiques de seguiment i prevenció per afromtar la diversitat econòmica, social, mèdica, familiar,…de les problemàtiques que es denuncien i per oferir eines que ajudin de manera més global i acurada als processos vitals d’aquestes persones i famílies.  
                                                                                                   .
Des d’Àmbit Energètic (entitat que fa formació i seguiment amb l’objectiu de la millora de l’eficiència energètica) es critica que existeix un llistat de gent que està en pobresa energètica i un altre gruix de veïnat que es situa en risc d’entrar en aquest grup. Tot i que és feina desenvolupada per veïnes voluntàries de l’entitat i de l’AVV amb la recollida detallada de casos al barri, els Serveis Socials no prenen mesures per incidir-hi i no fan el treball de camp. Cal recordar que des del 2008 l’electricitat ha pujat un 60% i l’aigua una mitjana del 66%  (1) i que la Llei 24/2015 d’emergència habitacional i pobresa energètica, admesa a tràmit com a iniciativa legislativa popular (promoguda per la PAH, l’Observatori DESC i l’Aliança contra la pobresa energètica), va ser aprovada d’urgència al juliol (2).
                                                                                                                 .
548b82929e0fdEls responsables d’aquests col.lectius del barri del Gornal es pregunten quin ús s’ha donat al fons de 5 milions d’euros del Programa de Mesures contra la Pobresa Energètica de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (3) que serveix, almenys, per a que els abusos que patim tots a les factures dels suministres bàsics no deixin a les fosques qui no pot pagar el rebut. No hem d’oblidar, però, que, tambè en aquests casos flagrants que haurien de quedar exempts, tornem a pagar la col.lectivitat els beneficis de aquestes multinacionals que fan calaix per uns serveis bàsics que haurien de estar municipalitzats i fóra de les lògiques dels mercats.
                                                                                                                             .
I no sols això, denuncia l’Antonio, que l’assetjament de les elèctriques està arribant també per la via de les visites amb males pràctiques dels comercials. N’hi ha casos d’enganys a veïns que tenen dret al bono social (la part regulada que dona accés a un preu unitari més baix pel consum elèctric) i que acaben contractant al mercat lliure. Però a més a més, s’estan denunciant casos d’intimidacions i comportaments agressius per part dels comercials. Des de l’AVV es queixen de la manca de suport i resposta per part de la Guàrdia Urbana i de l’Ajuntament.
.
33ba8118e538fd9a2dd0c36de25e38a5Per acabar, no podem deixar en silenci les pressions que des dels òrgans de govern de la ciutat, principalment la Regidoria del districte Bellvitge-Gornal, s’estan portant a terme contra l’AVV Gornal. L’Antonio explica que estan assenyalats per participar a les protestes de SOS Salvem Cal Trabal (l’última zona agrícola de L’Hospitalet que està afectada per un pla urbanístic de l’ajuntament governat pel PSC i que preveu la construcció d’edificis als actuals camps i horts propers al riu Llobregat) i per la bona relació que mantenen amb l’altra AVV díscola, la Independent del barri de Bellvitge (AVVIB). A les darreres setmanes han rebut prohibicions i denegacions de permisos per fer mercadillos de segona mà al carrer i han patit els obstacles per accedir al Consell del Districte (en aquest cas ha estat l’AVVIB la que s’ha quedat fora d’aquest ens tot i ser una de les entitats més actives i reivindicatives de la ciutat).

3 comentarios en “El Gornal: un barri en risc de pobresa energètica

  1. Sóc Albert, de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica – APE.
    Ús vuir felicitar per la feina que porteu a terme en Pobresa Energètica a l’Hospitalet. En APE hem tingut casos i greus a la vostra població, resolts també amb l’ajuda dels vostres veïns i dels companys de PAH Hospitalet.

    Nosaltres ens reunim cada 15 dies en un Assessorament Col.lectiu al C/Obradors,6. Local FAVB, a Barcelona cada 15 dies. Dimecres 11 novembre és el pròxim (Pobresaenergetica.es).
    Atenem als afectats i ens organitzem entre tots per continuar aquesta lluita.

    Us ho comento per què tenint en compte que tenim afectats a l’Hospitalet, si voleu vindre un dia, compartim experiències. La nostra tasca és diària, per xarxes (@Ape_Cat i facebook) i interpel·lant a les companyies i administracions.

    Aprofito per comentar-vos que ens ha agradat molt l’article què heu publicat de Pobresa Energètica, només aclarir-vos que la llei 24/2015 no ha sigut recorreguda,encaar….. pel Tribunal Constitucional. Ho hi havia un termini màxim per fer-ho, 6 novembre i ara ha sigut ampliat fins a l’abril 2015.
    El que si han recorregut i per tant, ha quedat en suspens són alguns articles del Codi de Consum, la normativa que teníem a Catalunya en vigor abans de la 24/2015.

    Me gusta

    • hola Lucía,

      Un compañero de Akelharre está en contacto con Antonio y le hará llegar la información. Es importante estar informado para poder combatir desde el conocimiento este tipo de situaciones.
      muchas gracias por el enlace.

      saludos
      Akelharre.Comunicació.

      Me gusta

Deja un comentario