Avui per sopar … suport mutu i solidaritat: impressions, imatges, lliçons ….

Solidaritat i suport mutu per poder-ho tot!

Més de mil desnonaments aturats, milers de dacions en pagament, condonacions del deute i lloguers socials. 2500 persones reallotjades, 17 blocs alliberats. Milers de Davids plantant cara a Goliat.

El 2011 el Parlament de Catalunya va aprovar els pressupostos més antisocials de la història. De les manifestacions de protesta d’aquell dia hi ha 8 persones que poden entrar a presó. Podíem haver estat qualsevol de nosaltres.

Van camí d’aconseguir convertir el 20 d’abril de 2015 en una data històrica per la classe treballadora. Posen el cotxe, la benzina, el cos i l’escala per 700 € al mes i han dit prou. Més de 60 dies de vaga.

Aiala, Ibon i Igarki dormiran avui a la presó. Marina, Xabat, Bergoi i Ainhoa ja fa més d’un mes que hi són. Si el Tribunal Suprem no rectifica a l’Audiència Nacional,  els hi queden com a mínim quatre anys entre reixes. Tot i la ràbia i la impotència acumulades, el jovent basc està aconseguint revertir la situació. Crònica del mur humà de Vitòria del periodista de la Directa, David Bou.

La PAH, les encausades del Parlament, la revolta de les escales o els murs humans al País Basc són alguns dels exemples de solidaritat que es genera a les lluites. Per això, els hem volgut convidar a parlar, justament, de com neix aquest suport mutu. És el quart sopar que organitza el Col·lectiu Akelharre, aquest cop al pati del TPK, un espai acollidor on es crea un clima propici per conversar, debatre i escoltar.

En quin moment es perd la por? Aquest és el punt d’inflexió que en les diferents lluites es converteix en la guspira per començar a caminar sota la premissa: entre totes, ho podem tot! La PAH explica que és en el moment de veure’s al costat de companys i companyes en la mateixa situació que es crea un vincle que fa perdre la por.

Els companys de la resistència Movistar els passa una mica el mateix, quan la plantilla s’ajunta és quan la por desapareix. És d’aquesta manera que neix la solidaritat que permet que es puguin mantenir més de 60 dies de vaga. Expliquen que veuen el país com una bomba i que ja han encès la metxa. Ara, ells han sortit al carrer, però això ha d’explotar entre tots i totes. Creuen que s’ha d’acabar amb les externalitzacions i fer que les empreses adquireixin responsabilitat. S’ha de fer al carrer, amb el suport de la ciutadania, perquè els polítics no ens ajudaran.

Les famílies de les encausades del Parlament també ho pensen. De fet, expliquen que són els polítics els que condemnen els seus fills i filles. Ells i elles van ser solidaris i per això estan on estan. Una de les mares explica que quan van viatjar a Madrid, a l’Audiència Nacional, va veure que realment la seva filla estava acompanyada, i això va fer que canviés la seva percepció de la situació. Ella diu que era verge en l’activisme, però que quan va decidir encadenar-se a la plaça de Sant Jaume, com a protesta, va ser el moment de perdre la por.

En David Bou de la Directa creu que és posant-se a la pell dels altres la manera de prendre consciència de les injustícies i actuar:

“Primer van venir pels comunistes, i jo no vaig dir res, perquè no era comunista. Després van venir pels sindicalistes, i jo no vaig dir res, perquè no era sindicalista. Després van venir pels jueus, i jo no vaig dir res, perquè no era jueu. Després van venir pels catòlics i no vaig dir res perquè jo era protestant. Després van venir per mi, i ja no quedava ningú per defensar-me.” Pastor Niemöller, víctima dels nazis.

En la lluita basca s’ha volgut mostrar que les persones tenen un rostre, un nom, un entorn… ja que el sistema penitenciari posa números, donar identitat a les persones ajuda a conscienciar que en qualsevol moment podríem ser nosaltres. Conèixer i donar a conèixer és la manera de fer arribar les lluites a la ciutadania. Segons Bou, una persona no és més solidària per anar a més manifestacions, sinó per conèixer el què passa al seu voltant i explicar-ho al seu entorn. A través dels murs humans, el jovent basc ha posat la seva lluita als mitjans de comunicació. La resistència Movistar, en canvi, no ha tingut ressò mediàtic, ja que l’empresa és el segon anunciant a l’estat. Per això, el David posa èmfasi al lema: ‘Don’t hate the media, become the media’. Les xarxes socials han de ser altaveus d’allò que no apareix a la televisió, la ràdio o els diaris. S’han de construir mitjans que estiguin al servei de la ciutadania i donar suport als que ja existeixen.

Com en el cas dels murs humans, en David creu que la millor manera de despullar l’enemic és si som capaços de transformar la situació de conflicte amb alegria i creativitat. El que està passant al País Basc, que durant anys se li ha girat l’esquena com una cosa que no tenia a veure amb nosaltres, potser ara, haurà de començar a passar aquí.

El sopar ha servit per posar en contacte aquestes lluites. Això és part de la solidaritat i el suport: les famílies de les encausades del Parlament han demanat el telèfon dels companys de la resistència Movistar o s’han interessat per la lluita del País Basc. D’aquesta manera es crea la xarxa que pot esdevenir el camí per transformar i generar alternatives plegades. Amb aquest sopar es van poder recollir 160 euros per a la resistència Movistar. Són més de 60 dies de vaga que només són possibles amb solidaritat activa i caixa de resistència.

Caixes de Resistència:

Teleafonica #RellenaLasCajas:  ES40- 1491-0001-23-2130519024  (Triodos Bank)

Encausades Parlament:          3025 0001 19 1433460138

Pots llegir més sobre les  lluites dels nostres convidats a

La Directa

#ResistenciaMovistar

#EncausadesParlament

PAH L’Hospitalet

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s