Un altre aperitiu del sopar de divendres.

ACTE PODER POPU CARTELL

Per anar fent boca abans del nostre proper sopar temàtic del cicle “Avui per sopar…“, vam fer arribar unes preguntes als nostres convidats per a l’edició d’aquest divendres 10 d’Abril en la que parlarem de poder popular.

Avui, us deixem les respostes d’en Lucas Vidal, membre del Procés Embat. Divendres continuarem desenvolupant el tema. No t’ho perdis!

1 – Què vol dir per tu/vosaltres, Poder Popular?

Nosaltres interpretem el concepte de Poder Popular des d’una perspectiva llibertària i ho entenem com una estratègia política que és prefigurativa del socialisme. És una articulació sociopolítica que emana del protagonisme directe de les classes populars, i que aconsegueix, a través dels seus diversos repertoris d’acció col·lectiva, canviar o abolir en alguns casos les relacions de poder que existeixen en el nostre ordenament econòmic, polític o cultual. Aconseguir que els moviments populars i socials es constitueixin com a subjectes polítics plenament autònoms és el primer pas en aquesta estratègia. El desenvolupament del poder popular com a eix constructor d’una societat més justa i igualitària a partir de l’autoorganització social i no a través de la representació parlamentaria, forma part de la necessària acumulació de forces que requereix el moviment popular en un moment com l’actual, on la balança es decanta clarament en la nostra contra. Ara, en un context post 15-M, on la majoria d’esforços que cerquen algun tipus de canvi o transformació social, s’han volcat plenament en l’electoralisme, pensem que és necessari mantenir el centre de gravetat del conflicte fora de les institucions i dintre el terreny més significatiu per a nosaltres: el social i el laboral. No necessàriament convidem explícitament a la gent a abstenir-se, però principalment volem posar sobre la taula la importància del: què fa la gent durant els 364 dies de l’any i no només el dia de les eleccions. Construïm un poble fort!

2 – Quin paper juga la cultura en la construcció de Poder Popular? O dit d’una altra manera, quina relació existeix entre cultura i política?

Tot procés polític (especialment si és revolucionari) està entreteixit amb una varietat molt àmplia de manifestacions culturals. Els condicionants ideològics-culturals que hem heretat poden ser tan importants per entendre la conjuntura política en la qual estem com ho és la realitat material de les relacions econòmiques i de classe actuals. Per això, històricament les organitzacions obreres (sindicals, cooperatives, etc) a Catalunya i en gran part, les anarquistes, han donat tanta importància als ateneus, els diaris, revistes, l’associacionisme al voltant de múltiples fenòmens culturals: esport, teatre, muntanyisme, música, és a dir, tot una amalgama d’activitat cultural amb un fort arrel popular, que van ajudar a construïr un bloc contra-hegemònic. Avui en dia, aquesta importància segueix vigent, però algunes manifestacions culturals han adquirit una importància molt més gran en aquests processos de socialització de la gent, un exemple clar és la televisió i la comunicació audiovisual o les xarxes socials. La producció cultural amb una clara vocació de contribuir a l’esperit crític i a tornar a reconstruir els vincles socials i comunitaris de les nostres societats és imprescindible per la construcció del Poder Popular.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s