Aperitiu abans del sopar de divendres

ACTE PODER POPU CARTELLPer anar fent boca abans del nostre proper sopar temàtic del cicle “Avui per sopar…“, vam fer arribar tres preguntes als nostres convidats per a l’edició d’aquest divendres 10 d’Abril en la que parlarem de poder popular.

Aqui us deixem les respostes de la María José Ruíz, membre de l’Alternativa d’Esquerres de Cornellà i de l’Ateneu Popular de Cornellà.

.
1 – Què vol dir per tu/vosaltres, Poder Popular?

Per mi Poder Popular és l’exercici d’una democràcia participativa i popular, mitjançant la qual el poble empoderat, organitzat i amb un lideratge colectiu, participa directament de la presa de decisions, a travès de diferentes eines participatives directes, com son les asemblees i òrgans de poder popular i de manera indirecta a través de l’elecció de representants (aqui esdevé necesari un codi ètic amb sous i mandats limitats i la posibilitat de revocabilitat) i referendums per la presa de decisions importants.
Aquesta forma de democràcia s’enfronta a l’actual democràcia representativa que ha perdut tota validesa i legitimitat en tant en quant el poder real recau a dia d’avui sobre grups de poder (mercats, bancs…) e individus que no han estat escollits com a representants del poble.
Per això necesitem aquestes eines de participació efectives i permanents, perque la ciutadania sigui partícep de les decisions preses en els asumptes públics, de manera que la política busqui l’interès colectiu, la equitat, la igualtat social i l’autogestió. La política ens afecta a totes i l’hem de fer entre totes.

2 – Quin paper juga la cultura en la construcció de Poder Popular? O dit d’una altra manera, quina relació existeix entre cultura i política?

En els nostres dies domina un model cultural occidental, únic i hegemònic. El sistema capitalista ha possat tots els mitjans al seu abast per imposar una cultura de consum, i individualista, amb els grans mitjans de comunicació perpetuant aquesta noció de cultura occidental que desprestigia la diversitat polimòrfica que existeix a la societat, que aniquila les especificitats i la diferència.
De l’altre costat, als nostres barris, a les nostres ciutats, s’estàn generant unes pràctiques interculturals contra hegemòniques, la interculturalitat entesa com a expresió de la riquesa humana, fomentant el concepte d’igualtat en la diferència. Cada dia veiem com es generen més projectes autogestionats, on les decisions es prenen a travès d’asemblees, amb la participació de persones de diferents edats, procedència, gènere… ;com la població demanda una sobirania alimentària, tornar a tenir el control del que es menja i com es menja i amb una relació d’igualtat envers els productors i envers els recursos de la terra; a generar economies solidàries… La població s’empodera, agafa com a seva la responsabilitat de gestionar les seves vides, com a conjunt, i això pasa per l’exercici del Poder Popular.

3 – Qué us ha funcionat bé i què malament, fins ara, en clau d’empoderament i mobilització popular?

El moviment del 15M a la nostra ciutat ens va servir, entre d’altres moltes coses, per ajuntar diferents moviments social-polítics que ja venien treballant a Cornellà desde feia molt de temps, amb persones que en aquell moment van “despertar” a la vida política. El que millor ha funcionat en clau d’empoderament i mobilització popular ha estat el poder obrir i mantenir, un Ateneu Popular, que ha estat el centre en aquests dos últims anys, d’un contra poder a la ciutat, a on diferents moviments s’han anat sumant, i des d’on es poden generar diferents activitats i accions conjuntes. Durant els últims mesos hem vist com la proximitat de les eleccions municipals, procès en el qual estem inmersos, ha fet que la major part de les nostres forces es concentressin en aquest procès, per això estem intentant donar un nou impuls a l’Ateneu, per a que aquest continui sent un espai de construcció comú amb entitat pròpia.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s