Avui per sopar….Festes Populars: Un petit tast del nostre primer sopar temàtic

Segons l’antropòleg Manuel Delgado: “Nada hay de intrascendente en las fiestas populares. Tras lo que puede parecer un atavismo más o menos simpático se ocultan poderosas formas de acción social. Los ciudadanos reclaman y obtienen en las fiestas la hegemonia sobre el espacio público, demostrándole a los políticos, los arquitectos y los diseñadores urbanos lo iluso del control que creen ejercer sobre él. Eso sin contar con que son mecanismos que le permiten a una comunidad humana establecer una continuidad entre pasado y presente – tener memoria, en definitiva- y generar un sentimiento de identidad compartida del que dependerán múltiples formas de cooperación y civilidad.”

Com que les festes populars no són intranscendents, des del Col·lectiu Akelharre hem organitzat una jornada de reflexió vers aquest tema. Des d’una mirada al passat recent, hem recollit instantànies des dels anys 60 fins ara, per veure com s’han desenvolupat les festes a L’Hospitalet. Perquè el passat i el present ajuden a entendre d’on venim i on som, hem aplegat anècdotes i records d’aquests moments. Des de les festes de Can Serra que eren un crit a la llibertat i a la convivència, a les fogueres de Sant Joan on els més petits competien pel foc més gran. Al barri de la Florida on les festes populars van anar derivant a un seguit d’activitats de les cases regionals o a Bellvitge on la festa major s’ha convertit en un aparador dels partits polítics i s’ha perdut el petit oasi que era el Txiringo. Aquesta Galia enmig de les casetes no ha pogut sobreviure a una comissió de festes encotillada que ha perdut un espai que oferia una alternativa carregada de xerrades, documentals, música i sobretot un espai de trobada. Algunes de les reflexions que han sortit caminen en aquesta línia: “les festes són la millor eina per crear comunitat i afinitats entre les veïnes, i això no agrada”. La pèrdua de participació real de la ciutadania esdevé una manera d’imposar un model hegemònic i convertir el veïnat en simples consumidors: anem a veure la foguera de Sant Joan, hi ha un concert a la plaça, sonen gralles al carrer, però desapareix el nosaltres. Algú organitza i algú consumeix. A partir d’aquestes intervencions el relat ha avançat de la mà de dues iniciatives que han volgut incidir en la transformació d’un barri o la ciutat. Aquest és el cas de BipoL’Hart a L’Hospitalet: 10 anys acostant la dansa i el circ a la gent, al carrer, a les places amb el festival Per amor a L’Hart. En un primer moment volia rodar pels barris com una caravana cultural, però de moment s’ha establert al barri del Centre oferint diferents espais multidisciplinars. L’altre projecte convidat a la xerrada ha estat GATS, una experiència d’incidència al barri de Sant Cosme, al Prat de Llobregat, amb el festival Esperanzah. Es tracta d’una iniciativa que neix en un barri obrer que es coneix més pel seu passat que pel seu present o futur, per això, amb el festival es vol mostrar un barri on es treballa per millorar, el barri de les Dones Sàvies. GATS, a través de la cultura, ha volgut trencar estigmes i barreres i ha donat ales a què “passessin coses impensables”. Dos projectes engrescadors que han deixat una sensació positiva de capacitat de generar alternatives, com diu l’Oscar Rando de GATS: “Cuidado con lo que pensamos que en cualquier momento lo podemos conseguir “.

Avui per sopar… Aquesta és la segona jornada que organitzem des del Col·lectiu Akelharre amb la voluntat de construir alternatives a L’Hospitalet. Són sopars temàtics on debatre aspectes de la nostra ciutat, que habitualment no són tractats en públic. Convidant a veïns i veïnes i col·lectius, entitats o persones, que ens puguin explicar de primera mà les seves experiències, es genera una xerrada – debat per continuar construint pensament col·lectiu i alguna cosa més.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s