Comunicat Akelharre

 GUANYEMLH, ALGUNA COSA MÉS QUE UNA MARCA ELECTORAL

 El col·lectiu Akelharre, la CUP-LH, i altres sotasignats denunciem l’apropiació de Guanyem L’Hospitalet per part de la coalició ICV-EUiA

ak Lobo con piel de cordero(20)Després d’onze mesos de treball per a la confluència, i davant la impossibilitat d’acord, volem fer pública la nostra opinió sobre el procés de confluència de grups i forces d’esquerra de L’Hospitalet i denunciar l’apropiació de GuanyemLH, per part de la coalició ICV-EUiA. Lamentablement, els esforços de moltes persones han xocat amb les formes de fer de la vella política, amb el calendari electoral i amb l’immobilisme dels partits tradicionals.

 Davant el fracàs del sistema polític i els grans reptes actuals, cal explorar altres formes de fer política i crear poder popular. La demanda d’un govern obedient al poble, d’un poder de la gent i per a la gent, ha omplert els carrers i ha conscienciat a moltes persones de que el canvi és possible, i aquesta expectativa també ha arribat a L’Hospitalet de Llobregat. El febrer de 2014 després d’una xerrada impulsada per l’organització política Enlluita amb el títol “Cal una candidatura unitària d’esquerres, a l’Ajuntament de L’Hospitalet?”, diferents formacions polítiques i col·lectius d’esquerres vam coincidir en que calia actuar conjuntament davant d’una ciutat amb greus problemes d’identitat, cohesió social i pobresa. Les persones que signem aquest comunicat vam apostar per endegar un procés de confluència que, fins ara, s’ha conegut públicament com a GuanyemLH.

 Cronologia dels fets

Després de múltiples reunions, actes i assemblees el 22 de març les persones del grup promotor ens vam definir com «un espai sociopolític municipal, de llarg recorregut». El 28 de juny es va convocar una Assemblea Oberta de debat amb una assistència de més de 150 persones. En aquest moment, es comença a treballar amb la possibilitat de crear una candidatura de ruptura, i es fixa un esborrany de calendari per comunicar el projecte a la ciutat i sumar-hi més gent. Totes aquestes decisions es prenen sempre per consens, de forma assembleària i horitzontal, i en cap moment s’estableix cap tipus de cens, ni cap mecanisme concret de votació. Únicament utilitzem un sistema de votació per a triar el nom i el logotip de GuanyemLH, ja que veiem a GuanyemBCN com un procés germà amb una projecció mediàtica que ens facilita la comunicació.

De manera paral·lela, i amb la mateixa intensitat, es comença a treballar en la construcció de la possible candidatura. D’una banda, s’aborda l’elaboració d’un codi ètic, tema central de debat i, per l’altra, es treballa en la presentació de la proposta als veïns i veïnes per intentar incorporar-los al procés. Amb aquesta intenció es creen diverses comissions: Continguts, Activitats, Comunicació, Tresoreria i Coordinació.

El 12 de setembre organitzem la primera presentació de GuanyemLH a Bellvitge, i el 18 d’octubre,  després d’un mes i mig de treball de la comissió de Continguts, s’organitza una jornada oberta de codi ètic de la qual sorgeixen cinc temes clars de desacord: el límit de sous i finançament, la durada dels mandats, l’elaboració de les llistes, la forma jurídica i la política de pactes. A partir d’aquí, l’assemblea crea un Grup de Dissensos amb l’encàrrec de treballar aquests desacords i elaborar noves propostes de consens.

Després de més d’un mes de reunions setmanals, el Grup de Dissensos no aconsegueix arribar a acords, i tampoc crea cap mecanisme de resolució en casos com aquest. Durant les discussions es visualitzen dues idees molt diferents del projecte, que en aquest moment no poden trobar-se amb comoditat. La voluntat d’alguns partits per salvaguardar les seves estructures fan que, finalment, el tema del sou màxim a percebre, la forma jurídica que havia de tenir la possible candidatura, i quin havia de ser el perfil de les persones que havien d’encapçalar les llistes, fossin temes insalvables. El col·lectiu Akelharre, la CUP-LH i més persones decidim plantejar-ho d’aquesta manera a l’assemblea celebrada el 25 de novembre. Tot i això, manifestem la nostra voluntat de mantenir l’espai de confluència com un espai de diàleg i lluites col·lectives, però deixant en suspens, de moment, el projecte electoral conjunt. Fins i tot, s’obre la possibilitat de tirar endavant dues candidatures electorals diferents. La proposta queda recollida en acta sense gaires desacords per part de les persones presents, que es tornen a convocar el 9 de desembre per acabar de considerar la proposta i redefinir el procés.

Trencament del procés de diàleg i negociació

El 9 de desembre els dirigents de la coalició ICV-EUiA criden a la seva militància a participar en l’assemblea com mai abans i, sense gens de respecte pels acords i calendaris prèviament establerts. Se’ns acusa d’impedir que el projecte avanci i se’ns convida a marxar sinó guanyem una votació no prevista i sense criteri de cens previ. Al darrer moment, l’assemblea decideix canviar la modalitat de funcionament que havíem fet servir fins aleshores: es passa a convocar una reunió amb representants de cada organització política i persones sense afiliació, per debatre novament els dissensos i els eixos programàtics que hauria de tenir GuanyemLH.

Una setmana després, sorprenentment, ens assabentem que la coalició ICV-EUiA, decideix unilateralment convocar una reunió en nom de GuanyemLH. L’objectiu és formar un nou grup de treball per a preparar una suposada jornada programàtica deixant de costat al col·lectiu Akelharre, la CUP-LH, Procés Constituent i altres persones independents. A més a més, les convocatòries ja no es fan mitjançant el canal de comunicació acordat per l’assemblea, s’han obert arbitràriament altres vies de comunicació de cap manera acordades en la darrera assemblea. Encara ara estem esperant l’acta de l’assemblea del 9 de desembre de 2014.

Per tot això, les persones que formen part del col·lectiu Akelharre, la CUP de L’Hospitalet, i altres a títol individual, estem profundament decebudes per aquest comportament dels fins ara companys i companyes de procés. Potser innocentment crèiem que era el moment perque les organitzacions es posessin al servei de les causes i no al revés, però hem descobert que per a les velles estructures i per a la vella política les urgències electorals condicionen qualsevol diàleg, i que parlar de “canvi” i de “ruptura” no significa el mateix per a tothom.

Tot i acceptar que certes reticències inicials han pesat molt i que també hem comès errors, com no saber obrir suficientment el projecte als veïns i veïnes, ningú no ens pot dir que no hem cregut en aquest procés, quan algunes de nosaltres hem estat les que més hores li hem dedicat, durant els últims mesos, a la dinamització de reunions i a la generació de propostes. Igualment reconeixem l’esforç de diàleg per part d’alguns militants de base d’EUiA, companys i companyes de lluites abans, ara, i esperem que en el futur.

Ben conscients que la divisió de l’esquerra i la confrontació pública pot ser instrumentalitzada per altres forces polítiques, i que això és contrari als nostres propòsits de futur, vam considerar que la confluència no estava prou madura. Per tot això crèiem que el més intel·ligent era evitar l’enèsima lluita entre esquerres i mantenir l’espai separadament dels processos electorals. La constatació però, que els dirigents de la coalició ICV-EUiA han decidit apropiar-se del projecte col·lectiu per convertir-lo en una nova marca blanca electoral ens obliga, per responsabilitat i compromís amb molta gent pendent d’aquest procés, a denunciar la manca de legitimitat d’aquesta maniobra d’última hora.

 Creiem que la ciutat necessita més participació, més generositat, valentia política i també més temps per seguir debatent tots aquells temes on no hem arribat a acords. Considerem que la ruptura democràtica és un projecte adient, necessari i ambiciós per repensar la ciutat com una ciutat d’esquerres. Per això, seguim construint i treballant per una candidatura de ruptura a L’Hospitalet de llarg recorregut al costat dels i les veïnes, col·lectius i organitzacions que aspiren a un canvi profund de la política municipal. Seguim, com des del primer dia, treballant perquè L’Hospitalet de Llobregat torni a ser una ciutat de i per a la gent.

 Per continuar aquest procés de transformació seguim creient que la participació dels ciutadans és fonamental per imaginar una altra ciutat. Amb aquesta il·lusió continuem el camí emprès. Ens trobareu en aquestes adreces electròniques per seguir construint:

akelharre@gmail.com

hospitalet@cup.cat

L’Hospitalet, 21 de gener de 2015

Sotasignats:

Montse Abolafia

Sofía Acebo

Lua Albesa

Xavier Berruezo

Franco Casanga

Vicente Da Palma

Francisco Esteban

Jesús García

Khristian Giménez

Víctor Gómez Gironès

Laia Gómez Gironès

Carmen Gómez Serrano

Manuel González Gómez

Dolors Hernández

Nacho Hurtado

Juan Carlos Jiménez

Mari Carmen Juárez Morote

Cesc Laporta

Bárbara Lissón

Alfredo López

Juan Francisco Martin Guerrero

Dani Martínez Guevara

 

 Oliver Martínez

 Víctor Messeguer

Aitana Molina

Anna Morello J.

Jordi Morreres

Sílvia P. A.

Jose Quirós

Núria Redondo

Raúl Rodríguez

Sergio Rodríguez Quesada

Carlos Ruiz Ramos

David Sadurní Fernández

Anabel Sánchez

Esther Soler

Fede Sotos

Arantxa T.

Oscar T.

Xavier Valverde Bravo

Nina Vázquez

Sesi Villegas

Jose Vinagre Zapata